Bloggägare

elisabet.bellander@skola.malmo.se

michael.blaesild@skola.malmo.se

lördag 19 december 2015

Tidningen Gymnasiet - KaMa

Hej,
Förra veckan var Tidningen Gymnasiet påMölledalgymnasiet  för att i januari månads tidning skriva kring det arbete jag, Elisabet Bellander och Michael Blaesild tillsammans implementerat på Mölledalsgymnasiet i Malmö, KaMa. 
Elisabet Bellander och Michael Blaesild 

Det är extra bra att regeringen nu uppmärksammar yrkesprogrammes status också (se länk). 

Samtidigt skulle jag vilja slå ett slag för möjligheterna att arbeta på detta sätt mot teoretiska program som kursplanen förordar. 
Matematik att ta på.

På Mölledalsgymnasiet har eleven fördelen att praktisera och bedömas i sin gy/grundkurs i matematik genom sitt karaktärsämne. Vilket medför att eleven fördjupar och breddar sin kunskap i matematik. (Att blanda teori med praktiskt arbete (laboration) i denna fantastiska verkstaden borde vara varje exempelvis fysiklärare och mattelärares dröm oavsett skolform).

Jag personligen kan inte förstå att Teknikprogram/programmering/arkitektur inte kan förläggas tillsammans med yrkesprogrammen bygg och anläggning. 

Möjligheten till praktisk teori matematikläraren har i undervisning att arbeta tillsammans med elev/erna och med sin kollega tillämpa och påvisa matematiken i fysiken exempelvis är obegräsad om vi jämför med en fysiksal mot en lokal som ett mindre flygplan kan få plats i.

KaMa-Systemet bygger på att ämnesplan inom karaktärsämnet och ämnesplan för kärnämne matematik bearbetats. Eleven får genom det samarbetet mellan två lärare större tillgång att både visa och prata mer mot det som kursplanen förordar i syftestexten och centralt innehåll matematik. 

Elevreflektion är bland annat att:

- I KaMa:n arbetar jag hela tiden, medan i traditionellt delad undervisning då matematiken undervisas skilt från karaktärsämnet är tråkigt och att jag får vänta på hjälp. 

-Jag tror att jag genom detta arbetssätt kan nå bättre betyg. 

- läraren ser mer vad jag gör och jag kan kan visa, resonera och kommunicera på ett annat sätt än i ma-klassrummet.

Så, läs gärna artikeln i januarinumret för att höra vad lärarna och eleverna på Mölledalsgymnasiet som nu påbörjat detta arbetssättet tycker.


/Elisabet Bellander

fredag 18 december 2015

Vi ses på matematikbiennalen - där KaMa presenteras

På matematikbiennalen kommer vi, Elisabet Bellander och Michael Blaesild föreläsa om KaMa:n för matematiklärare som arbetar på gymnasiet. Som det ser ut nu är det 70 stycken. Vi ser fram emot att möta de av er som valt att lyssna på hur vi arbetar!

tisdag 17 november 2015

Att arbeta i teori och praktik -modellera, resonera och pröva sig fram



Exempel på hur vi tillsammans med eleverna konkretiserar övningarna med hjälp av enkla modeller i klassrummet, för att sedan ta med modellerna ut till verkstaden så eleverna lätt kan återkoppla det vi tränade på i klassrummet. Teori o Praktik


https://goo.gl/photos/xNrEmT4hWEq6ZgycA klicka på länken så visar vi ett exempel på hur vi integrerat de två kurserna.

torsdag 5 november 2015

Praktik blir teori - eleven vet vad vi pratar om

Typisk KaMa lektion där vi integrerar våra ämnen och hjälps åt under lektionen med att förklara problemställningen tillsammans med eleverna. Den här lektionen pågick ungefär 40 minuter. Under den tiden visade elevererna och förklarade bland annat phytagoras sats, diskuterade potenslagarna, räknesättens olikheter samt enhetsträning. Lektionen blir otroligt intesiv och innehållsrik när praktiken diskuteras i teori. Alla är med och pratar och känner igen sig! Möjlighet till fördjupning och breddning av både Ka och Ma.