Bloggägare

elisabet.bellander@skola.malmo.se

michael.blaesild@skola.malmo.se

lördag 22 oktober 2016

Teori och Praktik - Vad händer nu?


Nu har vi haft en intensiv start med både vår egen forskning samt igångsättning av KaMa-Malmö. KaMa-Malmö är ett förvaltningsövergripande projekt där intresserade lärare från andra yrkesprogram knytits an till KaMa-tänket. Komplext och inte alls det lättaste. Det är mycket att tänka på när en metod ska spridas och skalas upp. Vi arbetar vidare med vår pilotklass och har nu sett till att digitalisera klassrummet (mediaklassrum) med en progo-kamera som förvaras på säkert ställe. Vi vill studera undervisningssituationer och återkoppla innehåll enklare. Vi har även införskaffat en kontroll som enkelt sätter på och stänger av inspelning. I matematiken arbetar eleverna just nu med trigonometriska begrepp och skala som färgas in i elevens anläggaruppgift. Anläggaruppgiften i verkstaden är att anlägga en trottoar, mur, sidokanter etc. med olika lutning och olika höjder, (+-mått) mot en uppmätt fix-punkt med hjälp av laser. Den som påstår att anläggare i sin undervisning inte behöver komplex matematik bör besöka en anläggarklass!
Matematiskt övar eleverna på ämnesbegrepp och kopplar det mot ämnesbegreppen i bygg.  Här har eleverna först fått gestalta bygget i en skalenlig modell.
Att pröva och ompröva - repetition och praktik

Vårt fokus det här året 16/17 är språkinriktad undervisning - då vi nu har med hjälp av Lisa Björklund Boistrup en modell att arbeta efter som synliggör kopplingarna mellan matematik- och byggämnet. Vårt gemensamma aktionsforskningsprojekt tillsammans med eleverna har gett oss insikter i undervisning som vi inte hade haft om inte samarbete mot forskning skett. Det ger både tyngd och eftertanke. Det paper som håller på att skrivas (i denna stund) kommer när det bli klart förhoppningsvis ge den som läser det både tankar och bekräftelse. Som forskningsstöd i vårt arbete mot språkinriktad undervisning är Maaike Hajer, Professor och Maria Kouns, Universitetslektor inkopplade för att stödja undervisningen och föra KaMa-samarbetet framåt.

fredag 10 juni 2016

KaMa går vidare och utvecklas

I skolavslutningstider...arbetas det med skolutveckling:)

Idag har vi haft vi återkopplat med eleverna i form av filmer och foton på hur de har arbetat med KaMa. De fick även ett diplom som bevis på att de nu klarat sitt första år som anläggare i KaMa och första grupp som arbetar med aktionsforskning på bygg och anläggning på Mölledal! De förstår att de faktiskt påverkar undervisningen och för den framåt. Vi diskuterade förväntningar och framåtanda.
Vi håller även på att arbeta med att analysera vårt datamaterial och diskuterar kring de forskningsfrågor som vi arbetat med tillsammans med Universitetslektor Lisa Björklund Boistrup.

Vi kommer till hösten när eleverna på Mölledal börjar årskurs 2 fortsätta undervisa enligt KaMa, arbetsnamn KaMa2. Vi kommer också sprida arbetssättet till fem yrkesskolor i Malmö Stad. Kollegialt samarbete hela 16/17 arbetsnamn KaMa-Malmö! Nu kan vi tillsammans ha möjlighet att knyta samman massor med kompetenser som kommer komma eleverna till gagn.
Det blir fortsatt KaMa på schemat!

fredag 3 juni 2016

KaMa-vidare


Nu är vi påväg in i slutet av terminen och vi tänker oss att vi ska göra en kort sammanställning här i bloggen. Lite återblick men, framförallt framåtblick! Vi kommer till höst utöka KaMa - till övriga yrkesprogram i Malmö Stad!! Så, spridning med stöd av forskning såklar😀. Anläggarklassen på Byggymnasiet kommer fortsätta ingå i forskning det ska bli spännande och oerhört inspirerande såklart. Malmö stad främjar och ser verkligen elevfokus som viktigt och kul att elever kan vara med och påverka sin utbildning och sprida vad de själv känner - det är viktigt. Byggeleverna städar och sätter blocken i ordning 28grader varmt!! En eloge till hårt arbetande anläggare

fredag 20 maj 2016

Artikel i skolvärlden

Vårt arbete uppmärksammas i artikel i skolvärlden kul😀
http://skolvarlden.se/artiklar/succe-matematik-utanfor-klassrummet

Igår hade vi ett givande möte med rektorer från yrkesprogrammen i Malmö stad. Vi hoppas på samarbete såklart!

torsdag 19 maj 2016

Idag kör vi...

Form, funktion och ekonomi = räta linjens ekvation 

onsdag 18 maj 2016

KaMa-kontakter

Ritning IRL skala 1:20, frigolit, spik. Här jobbas det med förhållande, symmetrier och skala. 

lördag 13 februari 2016

Artikel om KaMa

Tidningen gymnasiet - Artikel KaMa



Då är artikeln publicerad i webbtidningen kring hur lärare arbetar med att tillsammans belysa varandras ämnen för att få fördjupad insyn. Syftet är att samarbetet ska komma eleverna till gagn. I artikeln är de med såklart!

Arbetet med att utveckla undervisningen fortgår

söndag 31 januari 2016

Matematikbiennalen - tankar - samarbete - friktionsfritt?

Presentation Matematikbiennalen Karlstad 28/1-16
För er som vill se delar av vår presentation kan klicka på länken ovan.


Michael håller ordning - jag håller i teorin

Då har vi varit i Karlstad och presenterat vår process från idé till färdig produkt - KaMa på Matematibiennalen i Karlstad. Det var första gången vi gemensamt presenterat vårt arbete får en större publik och bara Ma-lärare (100 Gy-lärare i Sverige). Vi hoppas såklart att de som lyssnade fick med sig idéer på hur de på deras skolor och program mer kan arbeta enligt tvålärarsystemet vilket många redan gör.
Samverkan - insyn 

Vi är glada över möjligheten att ha fått dela med oss av vårt centrala uppdrag på Byggymnasiet!

1 timme är kort när det finns så mycket att belysa! Vi kände direkt efter att vi skulle varit mer generös med frågestund. Får vi fler möjligheter är det något som vi ska tänka på bland annat.

Frågor som
-schema
-tid
-hur MA-uppgifter kan se ut kopplade till Ka
-nationella prov
-bedömning

Är frågor som  vi skulle eventuellt pratat mer om. 

Lite tankar.....Implementering - Planering - viktig fas

Det vi var väldigt noga med från början var att med rektor Christer Månsson belysa vikten av att tydligt skriva på schema KaMa, vilket visade sig vara lättare än gjort. Dessa små detaljer kan ses som onödiga men, om det ska bli en förändring så måste den även synas på schema. Vi var även noga med gemensam planeringstid för de lärare som undervisar KaMa. Det är lätt i början att vara entusiastisk men sen är det också lätt att gå tillbaka till invanda mönster igen. Återkoppling och gemensam diskussion ung 1ggr/mån. Just för att delge varandra vad som har gått hem hos eleverna och vad som eventuellt behöver utvecklas. Christer Månsson rektor på Mölledalsgymnasiet har gjort det möjligt för oss att arbeta med KaMa. Viktigt!!

En slutsats jag och Michael har dragit är att eleverna ser arbetssättet som naturligt! Jag som MA-lärare ser stora fördelar med kombinationen. Jag behöver inte sitta och fundera över problemlösningsuppgifter som ska vara relevanta för karaktärsämnet. De får jag gratis i verkstaden där eleverna arbetar i praktik. Hade jag samarbetat med fysiklärare så hade laborationerna varit uppgifter jag återkopplat till. Samtidigt kan fy-läraren ägna sig åt att förbereda laboration - Eleverna är i en lärandeprocess i sitt program och matematiken borde då inte stå skild från programmets karaktär. Faktum är att jobbar vi mer 1 till 1 i undervisning så kan jag i matematiken mer arbeta med abstraktionsförmåga! Jag behöver inte konkretisera lika mycket som innan - det gör Michael - jag som MA-lärare behöver inte hamna i konkretiseringsträsket!Våra roller är tydliga där.

Gemensamt arbete är inte friktionsfritt! Att diskutera undervisning med kolleger måste få innehålla tillåtande diskussioner där allas åsikter värderas och återkoppling borde vara konstruktiv. Här har rektor också en viktig roll att styra innehåll.

Vårt samarbete har och är inte heller friktionsfritt. Vi ställer höga krav på varandra - vilket kan medföra livliga diskussioner! Dock är det viktigt att trycka på att vi är i vår profession och inte i vår privata roll. Kan jämföras med politiker som ena stunden diskuterar olika ställningstaganden i sin roll som politiker och i nästa stund äter lunch och skrattar tillsammans.

Vi jobbar också nu vidare med Lisa Björklund Boistrup - spännande arbete - och roligt såklart 

Eleven i fokus





torsdag 28 januari 2016

Tankar - utveckling KaMa

Hej,
Då är Michael och jag på Matematikbiennalen. Vi har ett digert schema och ser fram emot intressanta föreläsningar. Vi tänker framförallt att vi ska ta med oss idéer att implementera i vårt eget arbete med våra elevgrupper samt gemensamt diskutera vad vi kan ta med för att vidareutveckla KaMa:n.

Vi tänker mycket på att KaMa:n ska vidareutvecklas och vi tänker mycket på att vi lärare ska arbeta mer tillsammans samt värdera och utvärdera.

"Lärare lär av och med varandra - vi cyklar tillsammans, kanske på samma cykel" Auskultation och kollegialt lärande är viktigt för att strukturera samarbete. Analysera och utvärderar och lyfta problem och svårigheter är viktiga faktorer för att gemensamt utveckla undervisning och nå eleverna.

Vi tänker också att våra elever ska känna att de på olika sätt synliggörs och uppmärksammas på olika vis. Detta för att eleven ska känna trygghet och stabilitet samt att de möts med respekt från oss.

Vi jobbar vidare både mot forskningen då vi samarbetar med Lisa Björklund Boistrup och vänder ut och in på vad vi gör!


torsdag 14 januari 2016

Samarbete mot vetenskaplig grund - KaMa

Då har vårt arbete tillsammans med Universitetslektor Lisa Björklind Boistrup påbörjats. Vi kommer att jobba med aktionsforskning. Vilket innebär att vi, Lisa och elever arbetar tillsammans. Eftersom Lisa bor och arbetat i Stockholm sker mycket av återkoppling och diskussion digitalt - online. Alla har vi en loggbok som vi antecknar tankar för att driva arbetet framåt. Onlineträffar fungerar väldigt bra och effektivare än vad som kanske många tror. Jonas Dahl, lektor i Malmö Stad är påkopplad och kommer att fungera som kritisk vän. Det är viktigt och bra att ha referens som indirekt är inblandad.

Jag och Michael informerade alla år 1:or på Byggymnasiet att de nu har möjlighet att delta i aktionsforlningen! Och alla ville delta! Riktigt roligt att eleverna är så flexibla och positiva till förändring.

Vi fortsätter med arbetet😀

/Elisabet och Michael

KaMa - bild

fredag 8 januari 2016

Artikel i Edico, Malmö Stads tidning

I december blev vi intervjuade av Malmö Stads tidning Edico. På sidan 24 och 25 kan du läsa vad som skrivits om arbetet på Byggymnasiet i Malmö! Vi är glada att samarbete uppmärksammas och att det arbete vi lagt ned på att fokusera på elevens lärande börjar ge resultat, bättre resultat för eleven och elevens lärande!

Det krävs mattekunskaper för att bli en bra byggare

måndag 4 januari 2016

Vad är KaMa?

Elisabet Bellander, Leg. Matematiklärare grund/gy samt fy, ke, bi, tk till årskurs 9, förstelärare sen ht 2013, Michael Blaesild, leg. Yrkeslärare, förstelärare sen ht 2013.

Vi driver utvecklingsprojekt mot ökad måluppfyllelse på Mölledalsgymnasiets byggprogram. Framförallt att öka elevens kunskaper i matematik. Elisabet arbetar till vardags på Komvux Malmö Södervärn och undervisar elever både på grundläggande och gymnasiala kurser i matematik medan Michael arbetar och undervisar på Mölledalsgymnasiet i elevernas karsktärsämnen.
Vårt samarbete kom till våren 2014 då Malmö Stad hade en förvaltningsövergripande studiedag tillsammans med alla verksamma förstelärare på vuxen och gymnasieförvaltningen. Syftet med den dagen var att möjliggöra centrala samarbetet oavsett skolform eller gymnasieskola. Som uppgift fick vi att skriva på ett papper samarbetsprojekt vi skulle kunna tänka oss att verka inom. Just då läste Elisabet "Sociokulturella teorier i matematikundervisningen" via Stockholms Universitet, där vi pratade och läste forskningslitteratur om att spegla språk i olika sammanhang. Min tanke var då i detta sammanhang att det mycket väl skulle gå att spegla ämnen mot varandra mot språk och centralt innehåll i ett gymnasieprogram. Michael som då i samma veva arbetade utifrån ett språkutvecklande perspektiv utifrån Professor Maaike Haijer såg en möjlighet i att utveckla det arbete som var igång på Byggymnasiet. Sagt och gjort. Ur detta samarbete har KaMa utvecklats. Vi vänder, vrider och diskuterar problem och lösningar.
KaMa betyder att samarbeta i och om ämnensplaner tillsammans med eleven och tillsammans med kollega. Det handlar om att tydliggöra och synliggöra matematikens roll i elevens yrkesval. KaMa är att två lärare bedömer eleven utifrån olika ämnen. KaMa är att synliggöra för lärare vad som undervisas i varandras ämnen så att lärare kan hjälpa varandra med bedömning av elevens färdigheter i ämnena. KaMa möjliggör insyn i varandras ämnen. Enligt kursplanens skrivningar.

KaraktärsämnesMatematik (KaMa), är byggsten som fogar samman teori och praktik för att eleven ska medvetandegöras om hur teorierna i matematiken används för att förstå att använda matematik i praktik mot elevens gymnasieprogram. KaMa fokuserar inte på backspegeln.



Lektionsexempel


Exempel på KaMa-lektion, där Vi tillsammans diskuterar med eleverna hur avlopp läggs. Matematiken pratar om räta linjens ekvation, phytagoras sats och geometriska figurer, sträckor. 

Lärarnas ansvar: Att ansvara för Hur ämnena korrelerar. Exemplifiera med ämnesspecifika uppgifter.

Vi jobbar vidare!



fredag 1 januari 2016

Lisa Björklund Boistrup - Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik

Lisa Björklund Boistrup - Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik





Till våren kommer vi samarbeta med Lisa Björklund Boistrup, Universitetslektor Stockholms Universitet. Lisa kommer skriva en publikation om KaMa där hon kommer att studera arbetssättet. Vi kommer här i bloggen att skriva kring hur vi samarbetar med Lisa. Undervisning ska vila på vetenskaplig grund och vi ser fram emot det här samarbetet för att vi själva ska utvecklas i vår roll som lärare och framförallt utveckla arbetsmetoden mot eleverna. Vi är oerhört glada och stolta över att Lisa visat intresse för att skriva om KaMa utifrån ett forkningsperspektiv. Vi ser fram emot att utveckla undervisningen efter hand som arbetet under våren fortskrider.



Lisa Björklund Boistrup har precis avslutat forskningsprojekt som finansierats av Vetenskapsrådet: Adults' mathematics: In work and for school 6/1/11 - 12/31/14 där Lisa blev vetenskaplig ledare. Projektet hade en internationell referensgrupp med ledande forskare inom vuxna och livslångt lärande, matematikutbildning, lärande på arbetsplatsen, matematik i och för arbetet, och yrkesutbildning. 



Projektets ledande forskare;



Lars Gustafsson, Malmö högskola, Sverige,
Corinne Hahn, ESCP-Europe (European School for Management, Paris Chamber of Commerce and Industry), France Eva Jablonka, King´s College London, United Kingdom 
Henning Salling Olesen, Roskilde University, Denmark 
Rudolf Strässer, Universität Justus-Liebig-Giessen, Germany 
Paola Valero, Aalborg University, Denmark
Geoff Wake, Univeristy of Manschester, UK


Utvalda publikationer Lisa Björklund Boistrup har publicerat:


  • Björklund Boistrup, L. & Gustafsson, L. (In press). Construing mathematics-containing activities in adults' workplace competences: Analysis of institutional and multimodal aspects. Adults Learning Mathematics: An International Journal. Special issue.
  • Björklund Boistrup, L. (2013). Bedömning i matematik pågår! Återkoppling för elevers engagemang och lärande. Stockholm: Liber.
  • Björklund Boitrup, L. (2011). Att fånga lärandet i flykten. In L, Lindström., V, Lindberg. & A, Pettersson. (Red.). Pedagogisk bedömning. (s 108-126). Stockholm: Stockholm universitets förlag.
  • Björklund Boistrup, L. (2010). Assessment discourses in mathematics classrooms: A multimodal social semiotic study. (Avhandling). Stockholm: Stockholm University.
  • Björklund Boistrup, L. Norén, E. (2013) Power relations in mathematics education: Researching assessment discourses in day-to-day communication in mathematics classrooms. In M. Berger, K. Brodie, V. Frith and K de Roux (Eds.).  Proceedings Mathematicss Education and Society 7th Internationla Conferendce, Cape Town, South Africa, 2-7 April 2013.
  • Pettersson, A., & Björklund Boistrup, L. (2010). National assessment in Swedish compulsory schools. In B. Sriraman, C. Bergsten, S. Goodchild, G. Palsdottir, B. Dahl Søndergaard & L. 11(32) Haapsalo (Red.), The sourcebook on Nordic research in mathematics education (sid. 373-385). Charlotte, NC: Information Age Publishing.